집에서 더치커피 만들어 마시자. [Let's make Dutch coffee at home.]
안녕하세요. GTH 입니다.
날씨가 점차 따뜻해지면서 오늘은 봄비가 내리고 있습니다.
비가 그치고 나면 낮에는 더워질 것으로 예상되는데요.
이제는 시원한 커피를 마셔야 할때가 온거 같습니다.
그래서 오늘은 집에서 즐기는 더치커피를 추출하려고 합니다.
더치커피에 대한 예전 포스팅은 아래 확인해 주세요.
Hello, this is GTH.
As the weather is getting warmer, it is raining in spring today.
It's expected to get hot during the day after the rain stops.
I think it's time to drink cold coffee.
So today, I am going to extract Dutch coffee that I enjoy at home.
Please check the old posting of Dutch coffee below.
아래 사진은 제가 사용하는 더치추출도구로 2만원대로 저렴한 편입니다.
제것은 물방울 조절하는 부분이 좀 불편한데 더치커피도구를 선택하는 포인트는
물방울이 조절이 쉽고, 일정하게 나오는 것이 중요합니다.
시중에는 다양한 더치추출도구들이 있고, 가격도 다양한만큼 자신에게 맞는 것을 선택하시면 됩니다.
The picture below is a Dutch extraction tool that I use, which is about 20,000 won cheaper.
Mine is a little uncomfortable with the water droplet control,
but the point of choosing Dutch coffee tools is that the droplet is easy to control,
and it's important that it comes out constant.
There are a variety of Dutch extraction tools on the market,
and you can choose the one that fits you as well as the price.
그럼 더치추출도구를 셋팅해 보겠습니다.
더치 브랜드마다 차이가 있으니 참고해서 보시면 됩니다.
분쇄한 원두를 넣기전에 유리커피바스켓 바닥에 종이필터를 놓고 적셔줍니다.
종이필터를 적시는 이유는 커피가루가 밖으로 빠지지 않도록 하는 것과
종이필터 냄새를 제거하기 위함입니다.
Let's set up the Dutch extraction tool.
There is a difference between Dutch brands, so you can refer to them.
Before adding ground beans, place a paper filter on the bottom of the glass coffee basket and soak them.
The reason for wetting paper filters is to keep the coffee powder from falling out and to remove the smell of paper filters.
분쇄한 원두 50g을 유리커피바스켓 안에 넣습니다.
그리고 그 위에 물이 전체적으로 퍼져나갈수 있도록 종이필터를 올려놓습니다.
Place 50g of ground beans in a glass coffee basket.
And put a paper filter on top of it so that the water can spread throughout.
이제 물탱크에 얼음물을 넣어 셋팅해주면 됩니다.
미지근한 물을 셋팅할 경우에 원두가 부풀어 넘칠수 있으니 가급적 찬물을 사용하시길 바랍니다.
Now, put ice water in the water tank and set it up.
If you set lukewarm water, the beans may overflow, so use cold water as much as possible
물방울 시간간격 셋팅은 2~3초에 한방울씩 떨어지도록 셋팅합니다.
물방울 간격에 따라 추출이 완료되는 시간이 달라집니다.
Set the water droplet time interval to drop one drop every 2 to 3 seconds.
The water drop interval determines how long the extraction is completed.
잠시후....
유리커피바스켓 안의 원두가 물에 젖고, 아래로 더치커피가 한방울씩 추출됩니다.
After a while...
The beans in the glass coffee basket get wet, and a drop of Dutch coffee is extracted from the bottom.
앞서 말했듯이 물방울 시간간격에 따라 추출 완료되는 시간이 달라지는데 저는 약 3~4시간정도 걸렸습니다.
추출이 완료되는 기준은 유리커피바스켓에서 떨어지는 더치커피의 색이 연한 갈색으로 묽어지면 추출이 끝난겁니다.
묽어졌는데도 계속 추출하면 희석이 되기 때문에 맛이 연해집니다.
개인차이가 있겠지만 저는 진하게 추출해서 마시는데, 연하게 마시고 싶다면
추출된 더치커피에 물을 희석해주면 됩니다.
As I said earlier, the time it takes to complete the extraction varies depending on the water droplet time interval, and it took me about three to four hours.
The standard for extraction is that if the color of Dutch coffee falling from the glass coffee basket becomes light brown, it's done.
Even though it's watery, if you continue to extract it, it becomes dilute and the taste becomes soft.
There will be individual differences, but I drink it thickly, and if you want to drink it light, you can dilute the water in the extracted Dutch coffee.
바로 추출된 더치커피는 맛이 없습니다.
때문에 유리병에 담아 숙성 시간을 갖을 겁니다.
사람들마다 숙성시간이 다르지만 저는 최소 일주일은 숙성을 합니다.
그리고 15일 정도 숙성이 되었을때가 가장 맛있다고 생각합니다.
어디까지나 개인차이 입니다.
Dutch coffee extracted immediately does not taste good.
So we're going to put it in a glass bottle and take some time to mature.
Everyone has different maturation times, but I do it for at least a week.
And I think it's the best when it's matured for about 15 days.
It's a personal difference.
냉장고에서 숙성을 하되 유리병은 미리 소독을 해 놓아야 합니다.
소독하지 않고 숙성을 하게 되면 간혹 곰팡이가 생길수 있기 때문입니다.
더치커피를 마실때는 개인취향에 따라 진하게 마시거나 물을 희석해 연하게 마시는데 설탕을 첨가해서 마시면 더욱 맛이 좋습니다.
또한, 우유와 설탕을 함께 첨가하면 맛이 한층 더 좋아집니다.
이제 15일의 숙성시간이 지나면 더치커피시음에 대해 포스팅하겠습니다.
제 블로그 방문과 글을 읽어주셔서 감사합니다.
좋은 하루되세요.
When you drink Dutch coffee, drink it thickly according to your personal taste or drink it lightly by diluting water, but it tastes better with sugar.
Also, adding milk and sugar together makes it taste even better.
Now, after 15 days of ripening, I will post about Dutch coffee.
Thank you for reading my blog visit and article.
Have a nice day.
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