일주일 숙성한 더치커피와 생크림 올린 더치클라우드 [ Dutch coffee with whipped cream and Dutch cloud aged for a week ]

오늘의 커피와 음료|2020. 3. 15. 18:44
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안녕하세요. GTH 입니다.

일주일 전쯤에 집에서 더치커피를 만드는 포스팅을 했었습니다.

바로 내린 더치커피를 바로 마시면 맛이 없어서 숙성의 시간을 갖았는데

개인적으로 맛있는 숙성기간은 15일이었습니다.

하지만 2주가 넘는 시간을 기다리기 힘들어서 숙성기간 일주일째인

오늘 더치커피를 마셔보게 되었습니다.

추가로 더치커피와 생크림을 올린 더치클라우드도 함께 만들어 보았는데 재미있게 보시고,

여러분도 집에서 만들어보시길 권합니다.

아래는 전에 포스팅 한 집에서 더치커피 만들어 마시는 내용이니 참고하시길 바랍니다.

 

Hello, this is GTH.
About a week ago, I posted a picture of making Dutch coffee at home.
If you drink the hot coffee right away, it doesn't taste good, so I had time to mature it. Personally, it was 15 days for me to ripen it.

But it was hard to wait for more than 2 weeks, so I decided to drink Dutch coffee today, which is a week of ripening.
In addition, I made Dutch coffee and whipped cream, so I recommend you to enjoy it and make it at home.
Please note that the following is about making and drinking Dutch coffee in the house you posted before.

 

 

 

집에서 더치커피 만들어 마시자. [Let's make Dutch coffee at home.]

안녕하세요. GTH 입니다. 날씨가 점차 따뜻해지면서 오늘은 봄비가 내리고 있습니다. 비가 그치고 나면 낮에는 더워질 것으로 예상되는데요. 이제는 시원한 커피를 마셔야 할때가 온거 같습니다. 그래서 오늘은 집..

coffeemate.tistory.com

 

더치커피를 마시는 방법은 간단합니다.

더치커피를 그냥 드셔도 되고, 진하다싶으면 물에 희석하여 마시면 됩니다.

개인적으로 커피에 시럽을 넣어 마시지는 않는 편인데 유일하게 더치커피에는 시럽을 넣어 마십니다.

독특하게도 더치커피는 그냥 마시는 것보다는 시럽을 넣어 마시면 더치커피의 풍미가 더 살아나는듯 싶더라구요.

또한 물 대신 우유를 넣어 더치카페라떼를 만들어 마시는 것도 좋습니다.

오늘은 우유가 없는 관계로 물에 더치커피를 희석하여 만들어보았습니다.

더치커피는 대부분 차갑게 마시므로 잔에 얼음과 물을 넣어 준비했습니다.

 

The way to drink Dutch coffee is simple.
You can just drink Dutch coffee, or if it's thick, you can drink it diluted with water.
Personally, I don't put syrup in my coffee, but I only drink Dutch coffee with syrup.
Uniquely, Dutch coffee seems to be more flavorful if you drink it with syrup rather than just drinking it.
It is also good to make Dutch caper latte with milk instead of water.
Since there is no milk today, I made Dutch coffee by diluting it in water.

Dutch coffee is mostly cold, so I prepared it with ice and water in a glass.

 

< 얼음과 물잔 - ice and water cups >

 

 

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그리고 3월 9일에 만든 숙성중인 더치커피를 냉장고에서 꺼내왔습니다.

더치커피를 개봉하니 확실히 처음 만들었던 때와 향이 완전히 다릅니다.

숙성하는 더치커피를 왜 와인에 비교하는지 이해되는 시점입니다.

 

And I took the matured Dutch coffee out of the refrigerator on March 9.
When I opened the Dutch coffee, it definitely tasted completely different from when I first made it.
This is when you understand why you compare mature Dutch coffee to wine.

 

< 얼음잔과 숙성 중인 더치커피 - Dutch coffee ripening with ice cups >

 

 

이제 얼음잔에 더치커피를 붓습니다.

붓는 양은 앞서 말했듯이 개인취향대로 농도를 맞춰주시면 됩니다.

 

Now pour Dutch coffee into the ice cup.
As I said before, you can adjust the concentration according to your personal preference.

 

< 더치커피 희석 - Dutch coffee dilution >

 

 

더치커피와 물이 바로 섞이지는 않고 약간의 층을 이루고 있습니다.

컵을 살짝 흔들었더니 서로 섞이기 시작하는군요.

 

Dutch coffee and water don't mix right away, but they're a little layered.
I shook the cups a little and they started mixing.

 

 

 

여기까지가 더치커피 완성입니다.

이대로 마시면 되지만 여기서 생크림을 올려 더치클라우드를 만들어보겠습니다.

 

That's all for Dutch coffee.
You can just drink it like this, but I'm going to add whipped cream to make Dutch Cloud.

 

< 더치커피 - Dutch coffee >

 

 

더치클라우드는 만들기 간단합니다.

더치커피 위에 생크림만 올리면 되는데 시중에서 판매하는 아이스아메리카노에 생크림을 올린 아인슈페너를 생각하시면 됩니다.

생크림은 크게 동물성과 식물성이 있는데 각각 장단점이 있습니다.

 

Dutchcloud is simple to make.
All you have to do is put whipped cream on top of Dutch coffee, and think of Einsupenner, which is a commercial ice americano.
Whipped cream has animal and vegetable properties, each has its pros and cons.

 

  동물성 식물성

유통기한

(Expiration date)

짧다

(Short)

길다

(Long)

가격

(Price)

비싸다

(Expensive)

저렴하다

(Cheap)

 

또한 가당과 무당이 있는데 설탕이 들어갔느냐의 차이입니다.

저는 무당 식물성 생크림을 사용하였기에 단맛을 내기 위해 설탕을 조금 넣어줄겁니다.

비율은 개인마다 다르지만 10:1 비율로 생크림 100ml에 설탕 10g을 넣어줬습니다.

 

There is also a shaman, which is the difference between sugar and sugar.

I used sugar-free vegetable whipped cream, so I'm going to add a little sugar to make it sweet.

The ratio varies from person to person, but at a ratio of 10:1 added 10g of sugar to 100ml of whipped cream.

 

 

 

현재 상태는 생크림이 묽기 때문에 핸드블랜더 같은 것을 이용하여 원하는 점도로 만들면 됩니다.

너무 오래 저어주면 생크림이 너무 뻑뻑해질수 있으니 흘러내릴 정도로만 저어주시면 됩니다.

저는 집에 있는 작은 핸드블랜더를 사용하였습니다만.....

 

The current state is thin, so you can use a hand-blender or something to make it into the desired viscosity.
If you stir it too long, the whipped cream might get too dry, so just stir it until it runs down.
I used a small handblender at home, but...

 

< 핸드블랜더로 생크림 만들기 - Making whipped cream with handblender >

 

 

핸드블랜더 배터리도 얼마 없고, 상태가 좋지 않아서 수동거품기로 변경하였습니다.

수동 거품기라도 아래 사진처럼 양손바닥으로 잡고 비벼주면 빨리 생크림을 만들수 있습니다.

프렌치프레스를 이용하여 생크림을 만들수 있지만 오늘은 다른 방법도 있다는 것을

보여드리기 위해 수동 거품기를 사용해 봅니다.

 

The hand-blender battery is low and in poor condition, so I changed it to a manual bubble.
Even with a manual whisk, you can quickly make whipped cream by holding it with both hands as shown in the picture below.

I can make whipped cream with French press, but today I'm going to use a manual whisk to show you that there are other ways.

 

< 수동거품기로 생크림 만들기 - Making whipped cream with a manual bubble >

 

 

1분 정도 비벼주었더니 생크림이 만들어졌습니다.

욕심이 나서 좀 더 비벼주었더니 뻑뻑한 생크림이 되었네요.

 

I rubbed it for about a minute and the whipped cream was made.
I was greedy, so I rubbed it a bit more and it turned into a stiff whipped cream.

 

 

만들어진 생크림을 조심스럽게 더치커피 위에 부어줍니다.

이렇게 더치클라우드가 완성이 되었습니다.

 

Carefully pour the whipped cream over the Dutch coffee.
So the Dutch Cloud is complete.

 

< 더치 클라우드 - Dutch Cloud >

 

 

커피 위에 올라간 하얀 생크림이 마치 구름과 비슷하여 '더치클라우드' 라고 하는듯 싶습니다.

 

The white whipped cream on top of the coffee is like a cloud, so it's called Dutch Cloud.

 

< 더치 클라우드 - Dutch Cloud >

 

 

시간이 지남에 따라 생크림이 아래로 스며들어 갑니다.

사진은 그만 찍고, 빨리 마셔봐야겠습니다.

부드럽고 달콤한 생크림이 입술에 닿으면서 마치 생크림 케익을 먹는 듯한 느낌도 듭니다.

너무 뻑뻑하게 만든 생크림 탓이겠지요.

조금 묽게 만들었다면 생크림과 더치커피를 부드럽게 마실수 있을듯 싶습니다.

오늘처럼 날씨가 좋은 날에는 더치클라우드로 홈카페를 즐기는 것도 좋습니다.

 

As time goes by, the whipped cream seeps
I need to stop taking pictures and drink quickly.
Soft and sweet whipped cream touches your lips and feels like you're eating a cream cake.
Maybe it's because the whipped cream is too dry.
If it is made a little watery, I think I can drink whipped cream and Dutch coffee softly.
On a fine day like today, it is also good to enjoy the home cafe with Dutch Cloud.

 

< 더치 클라우드 - Dutch Cloud >

 

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만들고 남은 생크림은?

그대로 먹어도 맛있습니다.

마치 생크림 케익을 먹고 남은 생크림을 먹듯이 말이죠.

 

What's left of the whipped cream?
It's delicious even if you eat it as it is.
It's like eating a cake of whipped cream and eating the rest of the whipped cream.

 

< 만들고 남은 생크림 - whipped cream left over >

 

 

오늘은 이렇게 집에서 더치커피와 더치클라우드를 만들어 보았습니다.

요즘은 마트에서도 더치커피를 판매하기 때문에 더치커피를 만드는 시간을 절약할 수 있습니다.

생크림도 쉽게 만들수 있어서 어렵지 않구요.

더치커피나 아이스아메리카노에 생크림을 얹은 클라우드 음료 만들어 보세요!

가족이나 지인분들에게 점수를 따실 수 있을 겁니다.

블로그 방문해 주시고, 포스팅 읽어주셔서 감사합니다.

좋은 하루되시길 바랍니다.

 

Today, I made Dutch coffee and Dutch cloud at home.
These days, they sell Dutch coffee at the supermarket, so you can save time making Dutch coffee.
It's not hard because you can make whipped cream easily.
Try making a cloud drink with whipped cream on Dutch coffee or iced Americano!
You can get points from your family or friends.
Thank you for visiting my blog and reading my posts.
I hope you have a good day.

 

 

 

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